top of page

​Okergeel - Shiatsupraktijk - Yoga

Okergeel?

Binnen de traditionele Chinese filosofie worden de Vijf Elementen (Metaal, Water, Hout, Vuur en Aarde) gebruikt als classificatie voor alle natuurlijke fenomenen. Het systeem wordt gebruikt om de samenhang tussen gebeurtenissen te beschrijven. De vijf elementen worden geassocieerd met emoties, smaken, kleuren, organen, windrichtingen, enz. Elk seizoen staat onder invloed van een element waarbij de nazomer als het vijfde seizoen wordt beschouwd.  

 

Okergeel is de kleur van het aarde-element dat gelinkt is aan dit vijfde seizoen, de nazomer. De zon kan ons nog zalig warmen, de ergste hitte is voorbij. In dit seizoen staat het oogsten centraal, het plukken van rijpe vruchten en noten, reserves opslaan voor de winter die komen gaat.

Ook het moederschap, het zorgen voor, het voeden horen bij dit element. Het is goed om af en toe stil te staan bij wat ons voedt, letterlijk en figuurlijk.

Een aarde-element in balans wil ook zeggen: stevig op de grond staan, tegen een stootje kunnen. Het is een voorwaarde om ook op andere vlakken evenwicht te vinden en te behouden. Het is het centrale element dat de vier andere elementen rechtstreeks beïnvloedt. Het aarde-element wordt ook vaak weergegeven als het midden van de vijf elementen. 

Koken, een wandeling in de natuur, werken in de tuin, shiatsu geven of ontvangen, yoga beoefenen zijn ideale bezigheden om tot rust te komen, om in het hier en nu te zijn, om te aarden en ons aarde-element in balans te brengen. Zo komen we dichter bij onszelf, dichter bij onze natuur, bij onze kern.

Okergeel is een warme, aardse kleur. In de schildertechnieken wordt oker gebruikt als onderschildering om het schilderij warmte mee te geven. Die warmte wil ik ook via het werk in mijn praktijk uitdragen!

de 5 elementen
  • Facebook - Black Circle
  • Instagram - Black Circle
bottom of page